Sinds 1 april 2023 is er ook een statiegeldsysteem voor blikjes. Het doel van statiegeld is het terugdringen van blikjes in het zwerfafval en blik weer inzamelen voor recycling, zodat er nieuwe blikjes van gemaakt kunnen worden. De statiegeld blikjes en flesjes kunnen door consumenten ingeleverd worden bij de daarvoor bestemde locaties zoals supermarkten en vele donatielocaties, zoals strandtenten!
Strandtenten hebben geen innameplicht. Echter, we zien dat deze verpakkingen wel gebruikt worden in de horeca. Hoe kan je als ondernemer inzamelen? Hieronder een nadere uitleg.
Inzamelen in horeca
Voor horecaondernemingen verandert er niet veel. Al jaren worden de plastic flessen gescheiden ingezameld in de speciale statiegeld zakken. Voor de inname van blikjes wordt waar mogelijk dezelfde route gevolgd als voor plastic statiegeld flessen.
De blikjes kunnen worden ingezameld in speciale statiegeldzakken (small bags of mini bags). Deze zakken kunnen door de groothandel bij een bestelling worden meegeleverd. Je vult de zakken met grote en kleine plastic statiegeld flessen en blikjes, en geeft deze retour mee aan de groothandel. Je hoeft dus niet per type verpakking een aparte statiegeldzak te gebruiken. Het is ook niet nodig om zelf de verpakkingen te tellen. Qua uitbetaling zijn er twee routes: wanneer je uitschenkt en dus het statiegeld niet doorberekend, storten we het statiegeld retour op de rekening van de innamelocatie. Wanneer het statiegeld wel wordt doorberekend aan de consument en de verpakkingen in een donatiebak worden ingezameld, storten we het geld naar een goed doel naar keuze. Om de twee verschillende stromen administratief uit elkaar te houden, dient de locatie twee verschillende klantnummers aan te vragen.
Aanmelden als innamepunt
Wil je jouw locatie aanmelden als innamepunt bij Statiegeld Nederland? Dan kan dit gemakkelijk via de website van Statiegeld Nederland: Registratie Innamepunten – Statiegeld Nederland.
In de volgende video vindt u een gedetailleerde uitleg over het aanmeldproces.
Ongedeukt
Voor het retour krijgen van het statiegeld moet de barcode gescand kunnen worden in het telcentrum. Daarom is het belangrijk dat het blikje en de plastic flessen zoveel mogelijk in herkenbare vorm worden ingeleverd, zodat de barcode leesbaar is.
Landelijke campagne
Statiegeld Nederland voert het hele jaar een consumentencampagne, om Nederland te informeren over statiegeld op blikjes en flesjes. De campagne-toolkit, met alle communicatiemiddelen, is reeds beschikbaar via deze link.
Aanvullende vragen
Voor vragen over het statiegeldsysteem of het aanmelden bij Statiegeld Nederland kunt u mailen naar info@statiegeldnederland.nl