Kustonderhoud Rijkswaterstaat


Planning en aanpak

Rijkswaterstaat onderhoudt de kust het hele jaar door. Wel houden we bij het uitvoeren van kustonderhoud rekening met de seizoenen. Zo werken we in juli en augustus niet op het strand vanwege strandrecreatie. Ook houden we rekening met de diverse broed- en zoogseizoenen van bijvoorbeeld zeehonden en broedende vogels op het strand en in de duinen.

Bij het uitvoeren van kustonderhoud houden we rekening met de seizoenen. Zo werken we in juli en augustus niet op het strand vanwege strandrecreatie. Ook houden we rekening met de diverse broed- en zoogseizoenen van bijvoorbeeld strandbroeders en zeehonden.

In de planning hieronder vindt u de geplande werkzaamheden tot en met 2025. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de pagina Waar werken we?

Of bekijk de overzichtskaarten met daarop de verschillende locaties waar we kustonderhoud gaan uitvoeren.

Planning

 

Planning kustonderhoud per regio

 

Planning kustonderhoud per regio
Wanneer Waar Wat
Waddenkust
September – eind 2023 Vlieland-Oost en Havenstrand Onderhoud strand
Maart – mei 2024 Texel-Zuidwest Onderhoud strand
Hollandse kust
Voorjaar 2023 – eind 2024 Bergen-Egmond Onderhoud zeebodem
Mei 2022 – voorjaar 2024 Heemskerk Onderhoud zeebodem
Deltakust
2024-2025 Renesse Onderhoud strand
2024-2025 Schouwen-Westkop Onderhoud strand
2024-2025 Domburg Onderhoud strand
2024-2025 Nieuwesluis Onderhoud strand
2024-2025 Cadzand Onderhoud strand

 

 

Waarom staan bij sommige werkzaamheden alleen jaartallen in de planning?

De werkzaamheden voor het kustonderhoud worden steeds ingepland tot 4 jaar vooruit. De laatste projecten uit het suppletieprogramma 2020-2023 voeren we nu uit. Vanaf 2024 werken we aan het suppletieprogramma 2024-2027.

De startdatum van de werkzaamheden hangt af van de planning van de aannemers die deze uitvoeren. Zij krijgen s de tijd om dit te doen binnen een periode van 2 jaar. Opdrachtnemers kunnen hun werk dan efficiënt inplannen, vanwege de beschikbaarheid van materieel en schepen. Dat betekent lagere kosten voor het onderhouden van de kust.

Aanpak: waar is extra zand nodig?

Elke 4 jaar stelt Rijkswaterstaat een plan op voor het onderhoud aan de Nederlandse kust. We voeren deze plannen in 5 jaar tijd uit. Om te bepalen waar de zeebodem of het strand onderhoud nodig hebben, meten we de jaarlijks de kust. Deze gegevens vergelijken we met de ‘Basiskustlijn’. Dit is geen echte lijn, maar de hoeveelheid zand die er op een locatie nodig is om de kust veilig te houden. Als er op een bepaalde plek minder zand ligt dan nodig om deze Basiskustlijn te behouden, dan brengen wij daar extra zand aan.

Ieder jaar bekijken we op basis van kustmetingen of er nog aanvullingen of wijzigingen nodig zijn. Soms voegen we locaties toe, als blijkt dat ook daar onderhoud nodig is. Ook kan het onderhoud op geplande locaties aangepast worden, bijvoorbeeld omdat er meer of minder zand nodig is.

 

Basiskustlijn

In 1990 is besloten dat de kustlijn niet verder landwaarts mag verschuiven. Zo is de Basiskustlijn bepaald. Als uit kustmetingen blijkt dat op een bepaalde plek de kust smaller is dan deze Basiskustlijn, kijken we of onderhoud nodig is. De Basiskustlijn is sinds 1990 een aantal keer aangepast, bijvoorbeeld op plekken waar de kust versterkt en uitgebouwd is.

 

Bron: Rijkswaterstaat