Opbouwen van een strandtent, kostbare en grootscheepse klus

Strandtenten zijn de tijd van het voorvoegsel pop-up al decennialang ver vooruit. Pop-up is een modewoord dat vaak gebruikt wordt voor instellingen die er ‘opeens’ en tijdelijk staan: een pop-up restaurant, -winkel of -camping. Strandtenten werden en worden voor elk zomerseizoen als pop-ups opgebouwd: waar in de winters alleen fundamenten staan, is het op zomerdagen een drukte van belang.

Kosten

Per gemeente wordt nu besloten of de strandpaviljoens in de winter mogen blijven staan. Het heeft normaal gesproken ook nogal wat financiële voeten in de aarde, zo vertelde strandpaviljoenuitbater Niels Priester van Mango’s Beachbar in 2020 aan NH Nieuws. En daarom was het fijn dat in de winter de strandtenten niet ontmanteld hoefden te worden. De kosten van het opbouwen variëren van 50.000 euro tot anderhalve ton. Priester tikte 95.000 euro af. Voor het grootste deel loonkosten, maar ook de aansluitingen moeten jaarlijks opnieuw worden geïnstalleerd. Wanneer er in maart nog geen cocktail verkocht is, is de papierwinkel al in een bescheiden papierfabriek veranderd en dan moeten de rekeningen van verzekeraars, horeca- en energieleveranciers en het personeel nog komen.

Ook afbouwen kost tienduizenden euro’s

Bouwen op het strand is al geen makkie omdat de ondergrond te zacht is om het zware materieel te kunnen vervoeren. Er moeten dus rijplaten worden neergelegd voordat de verschillende onderdelen op hun plek zijn. K-tsjing, daar rinkelt de kassa al. Apparatuur die op het strand gebruikt wordt, is volgens Priester ook sneller afgeschreven. Transport en opslag kosten in zijn geval een slordige tien mille, de nutsbedrijven schrijven in totaal 6000 euro bij. De hele santenkraam weer aftuigen loopt ook in de tienduizenden euro’s. Althans, als alles nog in goede staat is, en dat is eigenlijk nooit het geval. Elke keer moet er wel iets vernieuwd of gerepareerd worden. Maar de uitbaters blijven de moed erin houden omdat er maar weinig opweegt tegen een zonnige dag met veel blije bezoekers. Die romantiek is datgene waarom ze ooit een strandtent begonnen.

Strandcultuur

In tijden van coronamaatregelen is het goed nieuws voor de uitbaters als alles grotendeels intact mag blijven, maar dan nog zijn er kosten om een leegstaand pand veilig achter te laten voor zijn winterslaap. Het moet er niet aantrekkelijk uitzien voor het inbrekersgilde. De al gederfde inkomsten als gevolg van de coronacrisis strepen echter veel weg. De strandliefhebber moet er niet aan denken dat de verzameling strandtenten in Nederland, die sterk bijdraagt aan de strandcultuur, voor een groot deel kopje onder gaat als de economische vloed optrekt. Net als voor de reguliere horeca in het binnenland geldt dat mensen pas weten wat ze missen als het er niet meer is.