Tips & Veiligheid
Het strand is een openbaar gebied waar één ieder vrij mag genieten van zon, zee en strand. De Reddingsbrigade biedt verschillende diensten. Denk hierbij aan het verstrekken van informatie, verlenen van EHBO diensten wanneer nodig en het proactief bestrijden van de verdrinkingsdood.
De zee.. die zee..
Misschien wel één van de belangrijkste factoren van een dagje aan het strand. Het is belangrijk om te weten wat er met en in de zee gebeurt. Zo bent u niet alleen zeker van een droge zit- of ligplaats, maar kunt u ook helpen met het waarborgen van de zwemvaardigheid.
Het is u vast wel eens opgevallen dat de mooiste en warmste stranddagen in Nederland gepaard gaan met een oostenwind. Deze wind zorgt niet alleen voor mooi weer, maar ook voor de komst van kwallen. ‘Lekker’ afkoelen in zee is er dan niet bij. Gebruik maken van opblaasbare voorwerpen, denk bijvoorbeeld aan luchtbedden, wordt extra gevaarlijk omdat u nu snel uit de kust zult drijven. Met afgaand tij kan de stroming de werking van de oostenwind versterken en zou er mogelijk een kunnen ‘mui’ ontstaan.
Muien ontstaan als het water zich terugtrekt naar zee. Door een onderbreking/gat/geul in zandbanken krijgt het zeewater extra ruimte en ontstaat er een lokaal sterkere stroming. Muien kunnen ook ontstaan in zandbanken die bij laagwater niet zichtbaar zijn (de zogenaamde tweede en derde bank).
In de muien is de stroming te allen tijden sterker dan normaal en deze trekt richting zee.
Mocht u in een mui terecht komen, probeer dan niet tegen de stroming in te zwemmen. U zal hier snel vermoeid van raken. Het is beter om schuin richting de zandbank te zwemmen. Lukt het u niet, probeer dan de aandacht van strandbezoekers of de Reddingsbrigade te trekken. Raak hoe dan ook niet in paniek.
Bij westenwind staat er een sterke onderstroom naar zee toe. Op het moment dat u door een golf omver wordt geduwd, kan de onderstroom u een stukje de zee in trekken. Naarmate u verder in zee raakt, wordt het water dieper en kunt u de zeebodem moeilijker of wellicht niet meer aanraken. Houd er ook tijdens het zwemmen rekening mee dat de stroming u verder de zee in kan trekken, en dat het een extra inspanning zal kosten om terug op het strand te raken.
Wat te doen als u een drenkeling ziet?
De Reddingsbrigade snapt dat u geneigd bent om hulp te willen bieden aan iemand die in nood verkeert. Toch adviseren wij u dit niet te doen zolang u hier niet voor getraind bent en/of niet op de hoogte bent van de omstandigheden.
Mocht u iemand in nood zien, dan raad de Reddingsbrigade u het volgende aan:
- Blijf rustig en denk aan uw eigen veiligheid;
- Houd de drenkeling en diens locatie goed in de gaten en geef aan dat u hulp inschakelt;
- Alarmeer de professionele hulpdiensten via 112;
- Werp een drijfmiddel naar de drenkeling. Kijk om u heen of u iets voorhanden hebt. Denk hierbij aan een plastic bal, luchtbed, reddingsboei, o.i.d. Als het echt niet anders kan en u bent zelf fit genoeg, dan kunt u het water in gaan om de drenkeling te helpen;
- Als u het water ingaat, zorgt u er dan voor dat iemand u het water in heeft zien gaan. Dit is voor het geval u zelf ook in de problemen raakt;
- Ten slotte benadrukt de Reddingsbrigade nogmaals: Denk te allen tijde aan uw eigen veiligheid!
Veilig op het strand
Genieten van zee, zon en water? Maar dan wel veilig!
Om uw dagje strand zo veilig mogelijk te maken hebben we een aantal dingen voor u op een rijtje gezet. Neemt u de onderstaande informatie eens rustig door, voor u van het strand gaat genieten.
- Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dit is toegestaan en waar de Reddingsbrigade toezicht houd;
- Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand;
- Blijf in het water op armlengte afstand van kleine kinderen;
- Kunt u niet zwemmen? Ga dan maximaal tot de knieën te water;
- Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt);
- Alcohol en zwemmen gaan niet samen. Dit is levensgevaarlijk!
- Zwem nooit alleen! Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp;
- Gebruik bij oostenwind (= wind die richting zee staat) geen drijvende voorwerpen, u kunt mogelijk richting zee drijven;
- Graaf op het strand geen diepe kuilen (vanwege instortings- en verstikkingsgevaar);
- Houdt u aan de aangewezen zones voor diverse watersporten.
Let op waarschuwingsvlaggen- Gele vlag = gevaarlijk zwemmen
- Rode vlag = verboden te zwemmen
- Vraagtekenvlag = kind gevonden
- Volg te allen tijde de aanwijzingen van de Reddingsbrigade op
Kleine ‘ongelukken’ op het strand
Veiligheid op het strand is belangrijk. Gelukkig hoeft bijna niemand na een dagje strand een beroep te doen op de zorgverzekering. Grote ongelukken overkomen de meesten niet. Wel zijn is tijdens een dagje strand een wat hoger risico op kleine pechgevallen. Daar kunt u ook na het stranddagje pas last van krijgen. Wat komt er zoal voor?
Verbranding: niet goed smeren kan resulteren in hevige verbranding van de huid. Dit kan soms zelfs zo erg zijn dat de huid gaat zwellen en als gevolg daarvan blaren verschijnen. Ook kunnen er door ernstige verbranding door de zon misselijkheid, hartkloppingen, koorts en hoofdpijn opspelen. Vooral op het strand is het belangrijk om goed te smeren met zonnebrandcrème. Bij zee staat vaak een aangenaam windje, waardoor het iets minder opvalt dat de zon brandt en er gesmeerd moet worden. Daar komt bij dat het strand en de zee zorgen voor reflectie van de zon, waardoor het zonlicht nog schadelijker is voor de huid. En we weten allemaal wat ernstige verbrandingen op lange termijn met de huid kunnen doen. Heel goed smeren dus!
Zonnesteek: wie te lang de zon op z’n bol heeft schijnen (en op de rest van z’n lichaam), kan last krijgen van een zonnesteek. Wat gebeurt er dan? De lichaamstemperatuur stijgt, omdat het lichaam de warmte niet meer kwijt kan. Blijft de temperatuur van het lichaam net boven de 38 graden, dan kunt u de zonnesteek behandelen met koel drinken en door koele plekken op te zoeken. In geval van hogere temperaturen, moet er contact worden opgenomen met de huisarts of spoedeisende hulp.
Meegenomen worden door een sterke stroming: stromingen kunnen heel sterk zijn, zoals al aangegeven in het stuk over de muien. Het is schrikken wanneer er opeens een sterke onderstroming is, waardoor u niet meer normaal terug kunt zwemmen. Probeer rustig te blijven, laat u meevoeren door de stroming maar zwem zijwaarts terug.
Kuilen en instorting van zandkastelen en tunnels: door oneffenheden op het strand, ingestorte zandkastelen en tunnels gegraven door kinderen, kan het zijn dat u een misstap maakt. Die kan zelfs zo erg zijn dat u iets breekt of kneust. Het helpt altijd om het gewricht te koelen. Ga bij twijfel over de ernst naar de huisarts.
Weggelopen kinderen
Het is misschien wel de meest vervelende, maar ook de meest voorkomende situatie op het strand. (Groot)ouders die de (klein) kinderen uit het oog verloren zijn. Het is niet duidelijk wie er meer van schrikt: het kind of de zoekende achterblijvers.
Gelukkig leert onze ervaring dat een dolend kind zelden of nooit het water in gaat, maar juist op zoek gaat naar iets bekends. Niet zelden resulteert dit in lange wandelingen.
Dankzij het gesloten communicatienetwerk van de Reddingsbrigades langs de Nederlandse kust, kunnen de signalementen van bijvoorbeeld de kinderen snel aan de verschillende reddingsposten en bijbehorend eenheden doorgegeven worden.
Het kan nog sneller:
Gaat u met kinderen naar het strand? Vermeld dan uw mobiele telefoonnummer op één van de daarvoor bestemde polsbandjes. De polsbandjes zijn gratis af te halen bij de reddingsposten.
Iets rigoureuzer, maar minstens zo effectief: schrijf met een watervaste stift uw telefoonnummer op de arm of kleding van uw kind.
Op het moment dat u uw kind uit het oog verliest, helpen wij dus niet alleen met het zoeken. Maar wij kunnen nu ook contact met u opnemen als de kleine wordt gevonden.
Bron: http://www.reddingsbrigadenoordwijk.nl/ouders/tips-veiligheid/